Thursday, September 18, 2014

Seoul Trip

Me and hubs really enjoyed watching Korean Drama and such a Korean Freaks. Hahahahha

Well aku leh cakap laki aku lagi gila lah. Everynight dia akan tengok Drama-drama yang ada.

So we been married for 2 years plus and WE NEVER went on a trip together

Oversea trips la kan.

Dah la tinggal dia in May 2013 for 3 weeks aku gi USA with Afie je

So dia duduk jaga station and rumah and kucing. 

Hahahaha. Nasib baik dapat laki yang sangat paham jiwa.

So balik dari US aku cakap nak gak la pergi jalan dengan dia.

So kiteorg cakap nak pergi Seoul.

Dia cakap this is why dia nak pergi

1)Nak tengok snow
2)Nak jumpa runningman nye cast
3) Nak jumpa artist
4) Nak main Ski

Out of all 4 tu dapat 3.

So I planned everything

We arrived dalam pukul 5.30 pagi (Korea time)

Then time tu weather -7 !!! hahahahaha

Dia nak merasa sejuk. So dia cakap nak lepak luar jap. Tapi nampak sangat tak tahan. Bini lepak muka toya je. dia dh merah2 muka dia yang gelap tu. Pastu lari masuk.

So we walked to the Metro dr airport.

Waktu jalan kat Airport sedar mcm joined with Mall. Siap ada Cinema. Cool gile ..

Then naik train dari Incheon Airport sampai Seoul Station..

By the time sampai tu dalam kul 7.30am. So rush hour orang nak pergi kerja

Kiteorg stop for coffee dulu. 

Dah reda sikit naik train ke Myeondong. I sewa room area situ. 

Dah la silap keluar pintu (first timer) so kiteorg duk pusing pusing pusing.

Member dah panas sebab dia sejuk gile! and dah tak tahan. end up after hour plus baru jumpa jalan nak gi area Guest HOuse tu. 

Dah la Guest House tu kene naik bukit menapak tak ingat dunia!

Dh letak bag. Rest jap. basuh2 muka. straight pergi jalan area Namdaemun and Myeondong for Lunch (VERY LATE LUNCH)

Pastu laki aku biasa la dh kelam kabut duk "jum jum nak naik Namsan Tower"

I said lex lah. sebab Namsan tu malam pun cantik je naik. Hahahahhaah. Tp biasa la laki mak jarang travel. suka anta bini je travel. kalau ajak dia.. dia akan ckp "pergi la ngan Afie.. gi la ngan Ma"

So dia mcm "perakkk" sikit lah :p


View from Namsan Tower

Then naik namsan amik2 gambar menapak turun Guest House. OUr GUest House dr cable car tu mcm 200m jer jalan. But mmg kalau nak naik rumah kene menapak bukit la. time tu fikir "apa ada dalam cerita korea macam tuh la realiti." patut lah mereka ni kurus. kita semua depan depan drive. lagi dekat lagi best park. hahahahaha

Sampai je bilik. mandi2. tidur x sedarkan diri weh. bangun2 esok pagi dah nak siap2 pergi Nami Island.

So waktu nak naik Metro tu laki I dah macam x percaya la kan. Coz semalam kan dah buat dia pusing2. So dia macam "bini aku nie tau ke tak mana dia bawak aku nie" Haaa macam tu la kan. Aku cakap ikut je la. jangan banyak tanya. kang suruh lead karang sampai Airport terus kang"

SO dia follow la walaupun ada sikit rasa tak percaya tu. ye la kene tukar tukar train kot kan. 

Then Sampai last train tu jumpa satu couple dari Malaysia. Laki I nie mmg jenis ramah. tegur borak2 so dapat tau sama sama nak pergi Nami. Kiteorg cam jum la sekali. Couple tu Laki dia dah 3x datang korea. Kali nie bawak bini laks.

So sampai area Nami dia cakap "nak masuk Nami ada 2 cara. 1 pakai flying fox (ala-ala) .. satu lagi pakai boat" 

Ikut hati aku nak boat je la coz i sangat la takot tinggi. Tapi laki i dah excited. so layankan je la. Kat atas tu dah gigil2 bukan sebab sejuk tapi sebab tinggi. Dalam kepala "kang tali nie putus kang. mcm mana. larat ke tali nie nak tahan aku yg berat nie" 

Boleh gitu?

Laki I pun gigil gak. Gigil sebab sejuk. Padan muka! dah bayar kan. layankan je la :p 

Tp sumpah. bila naik benda alah tu nak masuk Island laju gila pastu sejuk nak mampos. ko memang xle bukak mata la. Pedih gile. 

Tapi best la kan walaupun cuak gile

Dah la I very over masuk Nami Island pakai Isabel Marant and handbag Balenciaga.

Pikir kalau jatuh nie dalam air. Nangis lagi.

Dah tanya dah Comet "kalau handbag jatuh mcm mana"

Dia dah serabot siap "meh saya pegang handbag"

Agak2 bimbo la kejap kan


Winter Sonata Kononnya

Then Konon lepas kat Nami Island nak gi Le Petite France. Tapi kaki mak dah tak tahan. hahahahahaha. Laki mak pun dah tak tahan sejuk. So kiteorg kata jum balik je la. Balik Myeondong beli kasut baru. 

HAhahaha. Terus serbu New Balance. Beli kasut sports shoe. Aman dunia wehs. Baru la langkah panjang. Baru balik lambat pun xde hal. menapak apa semua no problem.

Tak biasa pakai wedges/heels nak berangan pakai Isabel Marant travel. Memang kene bodo bangang je la

Ok nanti sambung lagi, :p Part 2

Thursday, September 11, 2014

SUPERSTAR 2013

hhahhahaha. nie betul nye THROWWWWBACK woi

So sebelum present utk ROTY tu time tengah breakfast TM lain semua duk cakap GOOD LUCK GOOD LUCK

Then tetiba ada sorang TM datang tanya "wanie. after the presentation what are you doing?"

I jawab "sleep?"

Then dia "well we got a meeting at 10.30pm. make sure you come ok?"

Aku dah  "woiiiiiii....."

Dia just gelak "u know we need you right? 10.30pm ok"

Pergh. belum present lagi kot wehs.

So as usual la meeting at 10.30pm untuk esok pagi

whole time meeting tu muka aku mmg selenga abis sebab derang meeting sebelum nie x pernah kene join kan. tp sebab dh handle benda nie dr 2011 so ko paham la apa derang try cakap

tapi memang aku all the way half open la mata. letih kot. sebelum tu siap lelap2 dalam bilik.

Then ada few TM and Dealer tanya "What r u doing here?" mmg aku jawab je "u think? takkan aku berak kt meeting room kot?"

So time tu our big flags sampai. and aku kene la bukak benda alah tu. bukak2 aku sound "zir. apahal jahit tak habis?"

then semua mcm "mana ada. jahit ok je"

"nie. jahitan terbukak"

everyone was laughing "gile wanie mata bukak separuh boleh nampak.. OCD hape?"

NO. Im just tired. hahahahaha

Esok pagi2 dah turun Hall. with Flags and the huge flags dalam bag

Our boss dah jadi MIB. with Batman.

Sampai bawah tanya siapa pandai main kompang. i go "woi siapa handle kompang?" semua diam. watafishhhhhhhh

dah kene pass orang kompang and kene ajar lagi rhythm. semua in 1hours. T____T

ada la few depan bosses buat keje belakang bosses hilang. hahahaha

and nasib baik la aku ada ramai orang kuat kt belakang which i can call "ko turun skarang!!! pegang bendera nie"

hahahahaha. ada some dealers tu orang lain call xnak angkat. aku call baru "haa wanie nak aku tolong apa??"

gile mak tiri kan?

ramai yang kene paksa RELA jugak la hari tu.

I lost my voice that day. semua sedar pempuan gile jerit2 panjat2 kibar bendera.

ish ish ish





tuhs nampak budak cina nie. dia mmg akan ada kt belakang and tunggu je any thing dari aku. bagus budak nie. hahahahaha

And also budak laki pakai sunglass kt bendera gabak tu. bayangkan bendera tu dalam bag aku duk kendong tu kot wehs. hahahahaha. gile gempak tak?

orang tak sedar pun kiteorg ada bendera besar. dah macam gi tgk bola. kibar bendera. :p

habis je event. malam tu kene makan panadol extend. sebab sakit sendi. hahahahahaha

Hellloooo

Mak Aihs gile lama kan tak update.

Well too many things happen la. Thats for sure.

Let's RECAP!

In 2013 i took up a new challenge that been thrown to me.

To represent CENTRAL in HSSE ROTY.

Apa tu HSSE ROTY?

HSSE - Health Safety Secure Environment
ROTY - Retailer Of The Year (lah sangat)

So yeah took up the challenge. Waktu awal2 kene thrown with the challenge memang lah i go "HELL NO!!!"

Gile ko. I means. u can give me a last minute EVENT. or anything to PLAN that is FUN.

But HSSE ROTY is something CRUCIAL!! SERIOUS Stuff which im SUCKS AT lah *____*

So i said let me think. Talk to my Ex TM - Aziati and Ariff. Both of them was like "come on Wanie we know you can do it"

Talk to my husband "its something different. go ahead and try"

Talk to my dad "if you think other people better than you. just think you are 100% more better than other people"

Talk to my BOSS "I already gave your name. I think you should go for it"

So yes i did it. I go for it.

So criteria for HSSE nie is

1. You really adapt to HSSE
2. CSR
3. How to increased your volume with HSSE

I actually came with another ideas which is

1. i want to do a emergency response kt area delivery. Which consist of fuel absorb and pasir in case of emergency or fuels overflowed.

2. to go to SRJK belakang station and to gave awareness on safety at station. Bebudak sekolah rendah nie kan suka berlari. and they will come to my sttn and berlari masuk kedai to pay for their parent.

3. Safety on edges. untuk bebudak yang suka main kejar2 dalam kedai. kan dalam kedai nie banyak gile besi. x pepasal kene kepala dh satu hal kan

4. Tab letak video on bahaya of pakai phone, smoke and on engine while fill in.

So my no 1 ideas kene scrap. derang tak suka. cakap xle pakai. so i come up with something else.

Well cut the story short, lepas banyak kali present depan Team on November i kene present depan GM and NSM.

FYI. i hate public speaking. i sucks in that. coz nervous gile nak mati. macam leh nangis.

and best part. cabut undi. mine was the second last !!!! SECOND LAST wehs.

Ada 6 representative - Central,east coast, northern,southern, Sabah and Sarawak.

Gosh. time tunggu tu memang la sangat sangat sangat sangat nervous.

I am an Introvert tapi semua tak percaya wehs like watafish kan!!!

Then time tengah present tu lepas present kene soalan bertubi-tubi.

So ada one time tgh jawab soalan tetiba my Boss (Regional Manager) sengih siap bagi thumbs up.

Boleh tak aku tergelak kat situ terus lupa nak jawab apa. bangang gile.

So dah setel benda tu ramai datang and cakap something different and orang macam anggap leh menang.

BUt i dont think so sebab nak menang kene ada increased in volume. mine tak wehs.

gile kot in 4months mana sempat kan~!



So kesimpulan. memang tak menang pun. hahahahaha. tapi happy lah sebabnya something different kan aku buat. and the stress tu Tuhan je tau heheheheheh

Sunday, February 10, 2013

Off to Paka

Im on the way to my MIL house

Bringing Kookie with me and to only realized tak bawak pasir dia!

Then i told comet "alamak x bawak pasir la !! Takpe la singgah rumah mummy mintak pasir sikit"

Then comet angkat kening.. And i waskme "ehhh buat apa nak pasir. Rumah Mak depan belakang kiri kanan pasir kan! Hahahahah"

I totally forgot my MIL house is at the beach. Hahahahahahhahaha.

Wednesday, February 06, 2013

Sick

Im sick but still need to work

Manage to take leave only a day from my mum

Supposed to head back to Paka tomorrow but plan cancel.

To head on Sunday after my make up job.

Hope everything went well.